• Login
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

5 gouden tips om uit een Burn-out te komen

irmawolf
  | 
21 september 2020

1. Accepteren

Tja, en toen werd je burn-out, balen, balen, balen. Het liefste wil je dat het gisteren al over was, maar dat gaat niet. Wat nu? Simpelweg accepteren? Ga nu niet in gevecht met jezelf over wat je allemaal moet en wat toch niet haalbaar is.  Kijk eens wat zonder veel moeite lukt en wat niet meer.  Hou daar rekening mee. Wees niet te streng voor jezelf en ga niet over de grenzen die er nu zijn.  Bvb Als je nou wakker wordt om 8.30 uur verwacht dan niet dat je om half zeven opstaat als de wekker afgaat. Zet je wekker om 8.15 uur dat is misschien meer haalbaar. 

2. Neem gas terug

De laatste tijd heb je nogal doorgedenderd en nu hoeft dat niet meer. Daar moet je aan wennen, omdat je nou eenmaal gewend bent geraakt om in de actiestand te staan. Als je gewend bent om bvb 20 km hard te lopen en je hebt nou je pijngrens bereikt bij 10, laat het dan niet tot die grens oplopen maar stop tevoren bij 7 of 8 kilometer. Om je tempo terug te brengen is wandelen nog beter.

3. Doe elke dag iets leuks

Waarschijnlijk vind je maar weinig leuk op dit moment, dat is lastig want je hebt ook weinig zin om daar mee bezig te zijn. Toch is het belangrijk om leuke dingen te doen, waar je een tijd geleden nog plezier aan beleefde. Probeer gewoon uit, wie weet levert het je energie op en maak je verwachting niet te groot. Bijvoorbeeld je houdt van schilderen maar bent nu niet geïnspireerd, verplicht jezelf dan niet om te schilderen maar ga tekenen zoals het nu bij je opkomt. Stel je krijg de slag te pakken, hoef je niet meer te denken bij het maken van een schilderij, maar kun je dit overnemen.  

4. Houd sociale relaties aan

Het is soms lastig om geconcentreerd te zijn in gesprekken of je voelt je falen tegenover je vrienden. In ieder geval heb je de neiging om zo min mogelijk mensen te zien. Soms is dat terecht en soms is dat niet handig. Het is terecht als je vrienden hebt die altijd over problemen praten en van jou een oplossing verwachten, die kosten nu energie. Het is niet handig als het je beste vriend/vriendin betreft, die naar je luistert en jou oplossingen geeft, als het goed is krijg je van dit soort gesprekken energie. Ofwel sluit jezelf niet af en kies met wie je contact wilt hebben. 

5. Houd een dagboek bij

Met een dagboek kun je inzicht krijgen in je klachten en wanneer je energie krijgt. Wees daarbij zo eerlijk mogelijk naar jezelf. Het kan best zijn dat je in het begin niet precies weet welke klachten je krijgt in welke situatie, maar gaandeweg de weken wordt dat vanzelf duidelijker. Ook kan het handig zijn om een gespecialiseerde professional in te schakelen of gebruik te maken van de online-training op deze site. 

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "5 gouden tips om uit een Burn-out te komen"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Flow-wolf - Powered by Maatos